Girls World
Bine ati venit in cabina de control a forumurilor GirlsWorld!
Va rugam sa va inregistrati inainte de a urca la bord sau sa arati permisul de trecere pirat
Va amintim ca nu veti fi simpli calatori ci veti face parte din echipaj, pregatiti-va sa va ajutati reciproc la nevoie!
Va dorim navigare placuta in continuare! Smile

Girls World


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare    
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Noua si scurta viata a lui Bree Tanner
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:58 am Scris de Lovely

» 1001 de nopti
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:57 am Scris de Lovely

» Zori de zi (roman)
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:53 am Scris de Lovely

» Eclipsa (roman)
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:51 am Scris de Lovely

» Luna nouă (roman)
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:51 am Scris de Lovely

» Amurg
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:50 am Scris de Lovely

» ID-uri de mess
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:40 am Scris de Lovely

» Descrie-te prin cateva cuvinte.
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:39 am Scris de Lovely

» Ce inseamna numele tau de pe site ?Te descrie ?
Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:35 am Scris de Lovely

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Forum
Parteneri
forum gratuit
Zori de zi (roman) Mwpfkx

 

 Zori de zi (roman)

In jos 
AutorMesaj
Lovely
Administrator
Lovely

Mesaje : 182
Puncte : 36621
Popularitate : 0
Data de inscriere : 30/06/2010
Varsta : 22
Localizare : Undeva In Balcani

Foaie de personaj
Nume personaj: Stephanie
Descrierea pesonajului: puternica , curajoasa ,frumoasa,desteapta,amuzanta,timida

Zori de zi (roman) Empty
MesajSubiect: Zori de zi (roman)   Zori de zi (roman) Icon_minitimeJoi Iul 29, 2010 3:53 am

Zori de zi este un roman despre vampiri pentru tineri, scris de autoarea Stephenie Meyer şi publicat pentru prima oară în SUA în 2008. Este al patrulea şi ultimul roman din seria Amurg, şi este împărţit în trei „cărţi” sau secţiuni, prima şi a treia carte fiind povestite din punctul de vedere al protagonistei Bella Swan, iar a doua fiind istorisită din punctul de vedere al lui Jacob Black.
Romanul a vândut 1.3 milioane de exemplare în primele 24 de ore de la lansare, stabilind astfel un record pentru editura Hachette Book Group USA[1]
Cuprins [ascunde]
1 Subiectul
1.1 Cartea întâi: Bella
1.2 Cartea a doua: Jacob
1.3 Cartea a treia: Bella
2 Coperta şi semnificaţia titlului. Renesmee
3 Forever Dawn
4 Lansarea romanului
5 Critici
6 Adaptarea cinematografică
7 Referinţe
8 Legături externe
[modifică]Subiectul

Atenţie: urmează detalii despre naraţiune şi/sau deznodământ.
[modifică]Cartea întâi: Bella
Începe cu căsătoria lui Edward şi a Bellei care are loc în cadrul unei ceremonii organizate de Alice. Jacob Black se întoarce cu prilejul nunţii, şi, deşi încă rănit, îi spune Bellei că vrea doar ca ea să fie fericită. După ceremonie, Edward şi Bella se îndreaptă către Insula Esme, un dar oferit de către Carlisle soţiei sale. Ei fac dragoste, dar acest fapt naşte un conflict între ei. Vânătăile de pe corpul Bellei îl determină pe Edward să refuze să mai facă dragoste cu soţia lui până când aceasta nu va fi transformată în vampir. Rugăminţile Bellei îl fac însă să îşi schimbe părerea. La scurt timp, Bella începe să se simtă rău şi îşi dă seama că e gravidă. Speriat de dezvoltarea rapidă a fetusului şi de posibilul impact pe care acest lucru l-ar avea asupra Bellei, Edward o duce la Carlisle pentru un avort. Însă Bella e decisă să păstreze copilul şi îi cere sprijinul lui Rosalie, sora lui Edward, ştiind că aceasta şi-a dorit mereu un copil.
[modifică]Cartea a doua: Jacob
Jacob află că Bella este însărcinată, şi că sarcina a adus-o într-o stare îngrozitoare de epuizare. Vârcolacii, văzând în copilul nenăscut al Bellei o ameninţare, iau decizia să atace familia Cullen şi să omoare atât pe Bella cât şi pe copil. Simţind că aşa ceva ar fi nedrept, Jacob se opune deciziei luate de Sam, liderul grupului, şi, invocându-şi dreptul de Alpha, se retrage din haită. El este însoţit de fraţii Leah şi Seth Clearwater, şi toţi trei ajută familia Cullen să o protejeze pe Bella.
După aproximativ o lună de sarcină, copilul ajunge la maturitate şi Jacob hotărăşte să îl ucidă imediat ce se va naşte. Bella aproape că moare în timpul naşterii, însă Edward reuşeşte să o salveze injectându-i propriul său venin în inimă. Pe parcursul transformării lente şi dureroase a Bellei în vampir, Jacob se „lipeşte” (proces prin care un vârcolac îşi găseşte sufletul pereche) în mod involuntar de Renesmee, fiica Bellei.
[modifică]Cartea a treia: Bella
Cartea a treia e povestită din nou din perspectiva Bellei, primele capitole fiind consacrate descrierii noilor abilităţi ale eroinei în calitate de proaspăt vampir. Lucrurile se precipită însă când Irina, un vampir din clanul Denali o vede pe Renesmee, fiica celor doi, crede în mod greşit că aceasta este un „copil nemuritor”, fapt ce ar încălca grav regulile lumii vampirilor, şi pleacă să informeze clanul Volturi. Într-o încercare de a salva copilul, familia Cullen adună vampiri din toată lumea pentru a le sta drept mărturie că Renesmee nu poate fi un copil vampir. La o lună după apariţia Irinei în Forks, clanul Volturi soseşte pentru a pedepsi familia Cullen, însă, atunci când descoperă că au fost greşit informaţi, o execută imediat pe Irina pentru greşeala ei. Ei rămân însă indecişi asupra faptului dacă Renesmee ar trebui să fie tratată ca o ameninţare la adresa lumii vampirilor sau nu. Alice şi Jasper, care îşi părăsiseră familia înainte de confruntare, se întorc la timp cu Nahuel, o fiinţă de 150 de ani jumătate om, jumătate vampir ca şi Renesmee. El demonstrează că fiinţele ca el nu prezintă nicio ameninţare şi Volturi sunt siliţi să plece, iar Edward şi Bella îşi câştigă dreptul la o existenţă tihnită alături de fiica lor.
[modifică]Coperta şi semnificaţia titlului. Renesmee

Coperta reprezintă o metaforă în privinţa progresului Bellei de-a lungul seriei; ea începe prin a fi cel mai slab element din poveste, pionul, şi sfârşeşte prin a fi cel mai puternic, regina. Titlul se referă la debutul vieţii Bellei ca vampir[2]. Se mai considera ca imaginea poate fi vazuta din doua perspective. Cea a Bellei, in care ea era pionul si Edward cel important. Dar si cea a lui Edward,in are Bell este regina, motivul pentru care traiaste.
În ceea ce priveşte numele straniu al lui Renesmee, Meyer a scris „Nu puteam să îi spun Jennifer sau Ashley. Cum numeşti cel mai deosebit copil din lume? M-am uitat pe multe site-uri cu nume de copii. În cele din urmă am realizat că nu exista niciun nume omenesc potrivit pentru ceea ce îmi doream, aşa că am inventat unul.”
[modifică]Forever Dawn

Iniţial, Meyer a scris o carte denumită Forever Dawn, care era o urmare directă a evenimentelor din Amurg[3]. Firul naraţiunii rămânea în mare acelaşi, atât doar că romanul era narat în întregime din punctul de vedere al Bellei, nu se punea prea mult accent pe prezenţa lui Jacob şi a vârcolacilor, Victoria şi Laurent erau amândoi în viaţă, şi exista şi un epilog[4]. Meyer a declarat că s-ar putea să posteze cândva câteva părţi din această lucrare nepublicată. „Sunt câteva lucruri despre care membrii familiei mi-au spus că le-au simţit lipsa [în serie] aşa că voi începe de acolo.”, a adăugat ea[5].
[modifică]Lansarea romanului

Revista Entertainment Weekly a lansat o mică parte din Zori de zi pe 30 mai 2008[6]. Stephenie Meyer a postat pe site-ul ei în fiecare zi timp de trei săptămâni până la lansarea cărţii un 'citat al zilei' din Zori de Zi. Primul citat a fost postat pe data de 12 iulie 2008[7]. Primul capitol din Zori de zi a fost lansat într-o ediţie specială a romanului Eclipsa[8]. Zori de zi a fost lansat oficial pe 2 august 2008 şi o petrecere specială de lansare a avut loc în multe librării[9]. În România romanul s-a lansat pe 12 iunie 2009, cu mult mai devreme decat era prevazut, la cererea fanilor.
[modifică]Critici

Au fost în majoritate negative.
Publishers Weekly a menţionat că problema principală era că „fiecare primeşte ceea ce vrea [...] Nimeni nu trebuie să renunţe la nimic sau să sufere decât temporar - cu alte cuvinte, s-a zis cu grandoarea.”[10]
Jurnalista Sara Rose a scris că fanii seriei vor fi încântaţi de „personajele atrăgătoare, umorul deosebit, obsesia cu privire la frumuseţe, focalizarea pe emoţii”, însă a menţionat că „cititorii obişnuiţi s-ar putea să fie dezamăgiţi [...] din cauza lipsei acţiunii.”[11]
The Independent a descris cartea drept „şocantă, de prost gust, groaznic de discriminatorie” adăugând că „Bella Swan trăieşte pentru a servi bărbaţii şi pentru a suferi.” [12]
Entertainment Weekly a notat Zori de zi cu un D, criticând aspru scena naşterii şi pasiunea obsesivă a Bellei pentru Edward, ca şi lipsa ei de alte scopuri în viaţă.[13]
The Washington Post a făcut comentarii de genul „...Meyer a înfipt un ţăruş direct în inima prea-iubitei ei creaţii” şi „Răsărit are o secvenţă de naştere care ar putea să inducă abstinenţa pe viaţă la tipurile mai sensibile”[14].
Una dintre puţinele critici apreciative a apărut în The Daily News Tribune, un ziar dintr-un orăşel, în care Margaret Smith a scris „Ai putea şi tu să te îndrăgosteşti de suspansul şi de sensibilitatea mişcătoare - şi de cuplul neobişnuit care se luptă să găsească lumina în lumea lor înconjurată de întuneric.”[15].
Nici fanii nu au fost foarte mulţumiţi de Zori de zi. Meyer a denumit aceste reacţii „efectul Rob”; ea este de părere că fanii au nevoie de timp pentru a aceepta sfârşitul cărţii Zori de zi, la fel cum au avut nevoie de timp pentru a accepta alegerea lui Robert Pattinson pentru rolul lui Edward în filmul Amurg[16].
[modifică]Adaptarea cinematografică

Momentan, nu există planuri oficiale pentru o adaptare cinematografică, deşi Summit Entertainment, studiol care a produs filmul Amurg, a anunţat că a obţinut drepturile de ecranizare pentru toate celelalte trei cărţi din serie, inclusiv pentru Zori de zi[17] Meyer este de părere că dacă Zori de zi va fi ecranizată, vor trebui să fie făcute două filme, deoarece „e greu să îmi imaginez acţiunea comprimată în nouăzeci de minute. Cartea e atât de lungă!”[18]. Ea a menţionat de asemenea că Renesmee este un impediment major în calea realizării filmului, explicând că nicio actriţă nu ar putea să o joace[19].
Sus In jos
https://only4girls.forumgratuit.ro
 
Zori de zi (roman)
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Girls World :: For membres :: Administrare :: Pareri :: carti/reviste-
Mergi direct la: